|
Пост # 2 (15.05.2026, в 11:17) |
|
| Сообщений: 27
|
|
|
Es smēķēju divdesmit divus gadus. Sāku skolas laikā, kad tas likās forši, un beidzu, kad sapratu, ka no rīta nevaru izelpot bez sēkšanas. Man ir četrdesmit viens gads, es strādāju par pavāru restorānā Vecrīgā, un mans darbs ir stresa pilns – karstas plītis, kliegšana uz virtuvi, pasūtījumi, kas nāk kā lavīna. Cigaretes bija mans veids, kā atslēgties. Bet pirms četriem mēnešiem es izlēmu – gana. Veselība, nauda, smaka no drēbēm. Es aizgāju pie ārsta, viņš pateica, ka plaušās jau sākušās pārmaiņas, nekas nopietns, bet, ja turpināšu, pēc pieciem gadiem būs par vēlu. Tajā pašā dienā es izmetu pēdējo paciņu. Pirmās divas nedēļas bija elles. Es bija aizkaitināms kā sabojāts trauks, gulēju slikti, košļāju gumiju līdz žoklis sāpēja. Trešajā nedēļā sākās nedaudz labāk, bet man vajadzēja kaut ko, kas aizstātu to rituālu – iziet ārā, aizdedzināt, piecas minūtes vienkārši pastāvēt un neko nedomāt. Kāds draugs ieteica – pamēģini uzspēlēt kaut ko internetā. Ne jau nopietni, bet tā, lai pārslēgtos. Es sākumā domāju, ka viņš runā par kaut kādām prāta spēlēm vai krustvārdu mīklām. Bet viņš atsūtīja linku, es to atvēru un ieraudzīju kazino. Sākumā es biju skeptisks. Pavāri parasti ir racionāli cilvēki – mēs strādājam ar gramiem, temperatūrām, laiku. Nejaušība ir mūsu ienaidnieks virtuvē. Bet man vajadzēja kaut ko, kas aizņemtu tos piecus, desmit minūtes, kad es agrāk stāvētu ārā ar cigareti. Es reģistrējos vienā no viņu reklamētajām platformām, un uzreiz pēc reģistrācijas es ieraudzīju paziņojumu, ka man ir pieejama kāda akcija. Es pamanīju, ka tur bija rakstīts par vavada promo – kaut kādu īpašu piedāvājumu pirmajam mēnesim. Es to aktivizēju, lai gan vēl neko īsti nesapratu. Es ieliku desmit eiro – to naudu, ko parasti iztērēju cigaretēs trijās dienās. Un es sāku spēlēt. Izvēlējos spēli ar meksikāņu tēmu – kaktusi, sombrero, tekilas pudeles. Likme piecdesmit centi. Pirmais grieziens – nekas. Otrais – nekas. Trešais – mazs laimests, divdesmit centi. Ceturtajā griezienā notika kaut kas dīvains – ekrāns sāka mirgot, parādījās kaut kāds ēzelis ar lielu cepuri, un man tika iedotas bezmaksas spēles. Tās bija tikai piecas, bet katrā no tām laimests dubultojās. Es beidzu ar četrpadsmit eiro bilancē. Četri eiro peļņā. Tā nebija liela nauda, bet sajūta – tā bija kā pirmā diena bez nikotīna, kad tu saproti, ka vari izturēt. Es aizvēru datoru, izdzēru glāzi ūdens, un devos gulēt. Nākamajā vakarā es atkal atvēru to pašu vietni, un atkal pirms spēles pārbaudīju, vai ir kādas akcijas. Es jau zināju, kur skatīties – viņu mājaslapā bija atsevišķa sadaļa ar piedāvājumiem. Vavada promo šoreiz bija nedaudz citādāks – nevis depozīta bonuss, bet bezmaksas griezieni vienā konkrētā spēlē. Es tos paņēmu, izgriezu visus desmit, no tiem laimēju piecus eiro un izņēmu ārā. Pēc divdesmit dienām bez smēķēšanas es jau biju ietaupījis apmēram simts eiro, ko nebiju iztērējis cigaretēm. Es daļu no šīs naudas izmantoju, lai nopirktu sev jaunu pavāra nazi – ilgi sapņotu, vācu tēraudu, kas griež kā skuveklis. Pārējo atstāju kontā. Bet kazino man joprojām bija tikai "aizstājējs" – veids, kā pārslēgties. Man nepatika doma, ka es kļūstu par azartspēlētāju. Man patika doma, ka es kontrolēju procesu, ka es ielieku tikai to, ko esmu gatavs zaudēt, un ka man nav jāatgūstas. Tad notika lietas, ko es negaidīju. Pēc mēneša bez smēķēšanas es jutos fiziski labāk – man vairs nesāpēja krūtis, es varēju noskriet piecus stāvus bez aizdusas. Bet man joprojām bija tie brīži, kad pēc smagas maiņas, kad visi pasūtījumi bija izpildīti un virtuve bija iztīrīta, es gribēju atslēgties. Tā vietā, lai izietu ārā un ievilktu dūmus, es apsēdos pie loga, atvēru klēpjdatoru un uzspēlēju pusstundu. Tā kļuva par manu jauno rituālu. Maijā, kad bija mana sievas dzimšanas diena, man vajadzēja naudu dāvanai. Nebija daudz – tikai kaut kas mazs, bet personīgs. Es atcerējos, ka manā kazino kontā vēl bija palikuši trīspadsmit eiro no iepriekšējās reizes. Es ieliku vēl desmit, lai varētu griezt ilgāk, un sāku spēlēt. Šoreiz es izvēlējos spēli ar kosmosu – tādu, kur bija melnie caurumi un raķetes. Likme četrdesmit centi. Pirmajā griezienā es laimēju piecdesmit centus. Otrajā – neko. Trešajā – divus eiro. Es tā lēnām gāju uz augšu, līdz bilance bija divdesmit astoņi. Tad es iekritu bonusa līmenī – astoņas bezmaksas spēles ar reizinātāju. Kad bonuss beidzās, man bija četrdesmit seši eiro. Es izņēmu četrdesmit, atstājot sešus kontā. Ar četrdesmit eiro es nopirku sievai kaklarotu – sudraba, ar mazu akmeni, tādu, kādu viņa bija paskatījusies iepriekšējā mēnesī. Kad viņa to saņēma, viņa paskatījās uz mani ar tādām acīm, ka es sapratu – tas nav par naudu. Tas ir par to, ka tu domā par otru. Un ka tu vari to izdarīt pat tad, kad tev nav daudz. Tā kaklarota maksāja četrdesmit eiro, bet man tā likās vērtīga kā tūkstotis. Tomēr lielākais pārsteigums notika jūnijā, kad man uzaicināja kāzas – manai māsīcai. Viņa prasīja, vai es varētu būt par vedēju, un protams, es piekritu. Bet tērps, kurpes, frizūra – tas viss maksāja vairāk, nekā es biju plānojis. Es jau biju ietaupījis, bet man pietrūka apmēram piecdesmit eiro. Es negribēju ņemt kredītu vai aizņemties no draugiem. Es atkal atvēru kazino, bet šoreiz ar bailēm. Es sev teicu – šī ir pēdējā reize, kad izmantoju šo platformu naudas dēļ. Pēc tam tikai izklaidei. Es ieliku divdesmit eiro. Es spēlēju piesardzīgi, ar mazām likmēm, bet pēc stundas man bija palikuši tikai seši. Es biju gandrīz zaudējis. Tad es pamanīju, ka viņiem atkal ir jauna akcija, kas der tikai šim vakaram – vavada promo piedāvāja dubultot nākamo depozītu, bet es negribēju likt vēl. Tā vietā es paskatījos uz manu atlikušo sešu eiro un nolēmu – viss vai nekas. Es pārgāju uz spēli, kuru nebiju spēlējis nekad – tādu ar ķīniešu tēmu, pūķi, laternas, uguņošana. Likme trīs eiro. Divi griezieni pa trīs eiro – es paliku uz nulles. Trešais – un tad es ieraudzīju, kā ekrāns pārvērtās sarkanā un zeltā. Pūķis atvēra muti, un no tās izlija monētas. Mana bilance uzlēca no sešiem eiro līdz četrdesmit četriem. Es nospiedu "izņemt" ar tādām rokām, ka gandrīz nometu telefonu. Četrdesmit četri eiro. Tieši tik, cik man pietrūka. Es nopirku tērpu, nogāju pie friziera, un kāzās es dejoju līdz rītam. Māsīca teica – "tu izskaties tik laimīgs". Un es atbildēju – "es tāds arī esmu". Bet es neteicu, ka mans smaids ir nedaudz pateicīgs arī pūķim, kas izšāva monētas. Tagad es spēlēju tikai reizi nedēļā, un tikai ar pieciem eiro – to naudu, ko agrāk iztērēju vienā paciņā. Es vairs nekad neielieku vairāk. Dažreiz laimēju, dažreiz zaudēju, bet vidēji esmu uz nulles. Un, ziniet, kas ir vislabākais? Es joprojām nesmēķēju. Ir pagājuši četri mēneši, divdesmit trīs dienas un apmēram septiņas stundas. Mani plaušas tīrās, mana māja vairs nesmird, mans nazis ir ass, mana sieva nēsā kaklarotu, un manā skapī karājas tērps, kas atgādina, ka dažreiz ir vērts riskēt. Es nezinu, vai es ieteiktu citiem spēlēt online kazino. Katrs pats zina savas robežas. Bet es zinu, ka man tas palīdzēja pārvarēt vienu no grūtākajām atkarībām. Ne jau tāpēc, ka es tur laimēju naudu, bet gan tāpēc, ka tas man iedeva to sajūtu – kontroli. Es kontrolēju, cik ielieku. Es kontrolēju, kad apstāties. Tāpat kā ar cigaretēm – es izvēlējos, kad pārtraukt. Un katru reizi, kad es atveru to vietni un redzu tos pašus piedāvājumus, tos vavada promo, kas reiz bija mans pirmais solis, es pasmaidu. Jo tas vairs nav par laimestu. Tas ir par to, ka es esmu brīvs no viena, un esmu atradis veidu, kā būt brīvs arī no otra. Un, kad es stāvu virtuvē, griežu burkānus ar savu jauno nazi un elpoju dziļi, bez sēkšanas, es zinu – tā ir tā īstā uzvara. Viss pārējais ir tikai bonuss.
|
|