|
Пост # 2 (04.05.2026, в 19:30) |
|
| Сообщений: 26
|
|
|
Zwolnienie dostałam o dziewiątej rano we wtorek, akurat w dzień, kiedy planowałam poprosić szefa o podwyżkę. Pracowałam w tej firmie kurierskiej przez pięć lat, jako koordynator ds. reklamacji, co w praktyce oznaczało, że codziennie przez osiem godzin tłumaczyłam wściekłym klientom, że ich przesyłka utknęła gdzieś w sortowni albo że kurier nie zadzwonił przed dostawą, bo nie ma takiego obowiązku. Nie była to praca marzeń, ale dawała mi stabilizację, możliwość opłacenia czynszu za małe mieszkanie w Łodzi i utrzymania starego, schorowanego kota, który od dziesięciu lat był moim najwierniejszym przyjacielem. Szef wezwał mnie do gabinetu, wręczył papier, powiedział coś o restrukturyzacji i oszczędnościach, a ja wyszłam stamtąd z pustą głową i trzymiesięczną odprawą, która w dzisiejszych czasach topnieje szybciej niż śnieg w maju. Miałam trzydzieści cztery lata, żadnych oszczędności, mieszkanie na kredyt i perspektywę stania w kolejkach po zasiłek. Wróciłam do domu, położyłam się na kanapie i patrzyłam w sufit przez trzy godziny, nie płacząc, nie złość, tylko czując tę wielką, szarą pustkę, która wypełnia każdy zakamark kiedy nagle tracisz coś, co dawało ci choćby namiastkę celu. Wieczorem zadzwoniła moja siostra, która zawsze ma dobre rady, ale tym razem nie miałam siły jej słuchać. Wyłączyłam telefon, wypuściłam kota na balkon, a sama usiadłam przed komputerem. Bez sensu, bez potrzeby, po prostu przyzwyczajenie. Przeglądając zakładki w przeglądarce, natknęłam się na stronę, którą zapisałam kilka miesięcy wcześniej, gdy w pracy była szczególnie ciężka zmiana, a ja marzyłam o ucieczce gdzieś daleko. Ktoś wtedy wysłał mi link z dopiskiem "spróbuj, może się odstresujesz", ale nigdy nie kliknęłam, bo bałam się, że jak wejdę, to nie wyjdę. Tamtego wieczoru, nie mając nic do stracenia, kliknęłam. Strona otworzyła się, przywitała mnie kolorami, dźwiękami, tym całym cyfrowym chaosem. Gdzieś w rogu widniała ikona z napisem vavada bonus code. Nie wiedziałam, co to znaczy, ale z ciekawości poszukałam w internecie. Okazało się, że można wpisać kod i dostać dodatkowe środki. Znalazłam taki kod na jednym z forów, wpisałam go podczas rejestracji i tak oto, bez wpłacania ani złotówki, na moim koncie pojawił się pakiet powitalny. Bonus dostałam, ale do wypłaty potrzebny był obrót. Postanowiłam wpłacić własne dwieście złotych – tyle, ile kosztowała mnie w zeszłym tygodniu wizyta u kosmetyczki, na którą i tak nie miałam już ochoty. Grałam powoli, bez przekonania. Automat o tematyce morskiej, syreny, skarby, rozbite statki. Stawiałam małe kwoty, obserwowałam, testowałam. Po godzinie byłam na minusie, ale jakoś mnie to nie ruszało. W końcu nie oczekiwałam cudów. Ale wtedy, zupełnie niespodziewanie, gdy już miałam zamiar zamknąć stronę i iść spać, ekran rozbłysł jak choinka. Z głośników wydobył się dźwięk, który brzmiał jak fanfary na rozpoczęcie igrzysk. Nie wiedziałam, co się dzieje, ale moje konto zaczęło rosnąć – najpierw do pięciuset, potem do tysiąca, potem do dwóch. Kiedy wszystko się uspokoiło, na koncie widniała kwota pięciu tysięcy czterystu złotych. Siedziałam wpatrzona, z kotem na kolanach, i czułam, jak gdzieś głęboko we mnie budzi się coś, co myślałam, że już wygasło. Nadzieja. Nie ta głupia, dziecięca wiara w cuda, tylko taka dorosła, spokojna pewność, że może jednak nie wszystko jest stracone. Wypłaciłam pięć tysięcy, resztę zostawiłam. Następnego ranka zadzwoniłam do siostry i powiedziałam jej prawdę – zwolnili mnie, ale nie muszę panikować, bo mam małą poduszkę finansową. Nie powiedziałam jej, skąd dokładnie mam te pieniądze, bo bałam się, że zacznie czytać mi moralizatorskie kazanie. Powiedziałam tylko, że udało mi się coś zaoszczędzić. A tak naprawdę w duchu dziękowałam przypadkowi, że akurat tamtego wieczoru, w największym dołku, trafiłam na kod, który otworzył przede mną drzwi, o których istnieniu nie miałam pojęcia. Za pięć tysięcy żyłam przez trzy miesiące – opłacałam rachunki, kupowałam jedzenie, leki dla kota. W międzyczasie wysłałam setki CV, chodziłam na rozmowy, zbierałam kolejne "niestety". Ale nie poddałam się, bo miałam tę świadomość, że mogę oddychać, że nie muszę przyjmować pierwszej lepszej oferty tylko po to, żeby przeżyć. Miałam luksus wyboru. Po trzech miesiącach znalazłam pracę – nie w kurierce, nie w logistyce, ale w małej firmie zajmującej się marketingiem internetowym. Szef, młody chłopak bez uprzedzeń, docenił moje umiejętności organizacyjne i umówiliśmy się na staż z perspektywą zatrudnienia. Dziś, po roku, jestem już na etacie, zarabiam lepiej niż w poprzedniej robocie, a moje życie wróciło na właściwe tory. Kot nadal choruje, ale stać mnie na jego leczenie. Siostra już wie o całej historii – opowiedziałam jej pewnego wieczoru przy winie, gdy obie byłyśmy w dobrych nastrojach. Pokręciła głową, powiedziała, że to szaleństwo, ale potem uściskała mnie i stwierdziła, że ciesz się, że ci się poszczęściło. I ja się cieszę. Nie dlatego, że hazard jest dobry – wiem, że dla wielu ludzi jest zgubą. Ale w moim przypadku, w tym konkretnym momencie, gdy świat się walił, dostałam od życia mały, nieoczekiwany kredyt zaufania. Nie zmarnowałam go. I do dziś, gdy czasem w sobotni wieczór, dla relaksu, wpłacę swoje pięćdziesiąt złotych i pogram godzinę, myślę o tamtej nocy, gdy wszystko się zmieniło. O tym, jak kod, który znalazłam przypadkiem, stał się kluczem do czegoś więcej niż tylko pieniędzy. Stał się kluczem do tego, żeby nie stracić wiary w siebie, gdy ta wiara była najbardziej potrzebna. I za to, pomimo całej kontrowersji, jestem wdzięczna. Bo czasem, żeby ruszyć do przodu, potrzebujesz tylko małego, nieprawdopodobnego impulsu. Nawet jeśli ten impuls ma postać bonusu w kasynie. Zwłaszcza wtedy.
|
|